marți, 2 august 2011

Animalele noastre de companie

Fie caine, papagal, porumbei, pesti, pisica, harciog, etc. cu totii tinem la animalele noastre de companie sau cel putin ar trebui! Te-ai gandit vreodata cum ar fi viata fara un animal de companie?

De ce ma gandesc la asta? Sambata am vazut un film la National TV, "Cainele meu extraterestru". Era vorba despre un caine care a venit pe Pamant sa faca un raport despre cainii de pe planeta noastra. Daca ar fi fost considerati "animale de companie", adica fiinte fara demnitate, la cheremul oamenilor si fara nicio putere ar fi fost rechemati absolut toti pe planeta lor, Casa Stelara, de unde se spunea ca mai demult ar fi venit stra-strabunicii lor. M-a captivat foarte tare filmul. Din pacate s-a ajuns la concluzia ca acesti caini de pe planeta Pamant sunt animale de companie si au fost luati toti in nava spatiala si trimisi spre planeta de unde au venit. Cum ar fi aratat Pamantul si oamenii fara adevaratii lor prieteni si animale de companie, cainii?

Inchipuieste-ti:
  • oameni in varsta fara o fiinta care sa le tina de urat;
  • copii fara prieteni si plictisiti neavand pe nimeni alaturi;
  • oameni bolnavi si neajutorati obligati sa se bazeze pe o fiinta umana care din pacate nu intotdeauna este asa precum un caine.
Sau, daca nu cainii, atunci fara alte animale de companie:
  • liniste profunda fara nicio colivie cu pasari care sa ciripeasca placut in urechile stapanilor;
  • acvariul cu pesti in camera - o simpla decoratiune, improspatare a aerului sau chiar placerea de a avea acele micute fiinte acvatice alaturi;
  • fara o pisicuta care sa isi faca simtita prezenta atunci cand are chef, care sa stoarca si sa-ti faca masaj cu labutele ei micute;
  • fara harciogi, porumbei de ornament, canari, iepuri si orice alt animal de companie...
...cum ar fi viata fara ei? Ar fi chiar plictisitoare si urata in acelasi timp!

Revenind la film, cainii au fost retrimisi pe Pamant si au fost denumiti caini de alta rasa. Motivul? Un copil la care a ajuns cainele extraterestu si-a spus parerea despre cainii ca animale de companie: "Ce ne-am face fara adevaratii prieteni ai nostri, fara iubirea si loialitatea lor sincera? Te voi iubi mereu si nu te voi uita oriunde ai fi!"

Ai grija si tine la animalul tau de companie ca el sigur are un respect enorm pentru cel care ii ofera un strop de locsor. Ajunge sa-i dai un loc unde sa stea, sa-i dai de mancare si sa-l ingrijesti putin, iar animalul tau sigur se va mula dupa tine ca sa-ti indeplineasca toate dorintele si poftele. Daca dai de un caine abandonat nu-l rani si nu-l lovi ca el nu-ti face niciun rau. Mai bine ajuta-l!

Cunosti melodia lui Mihai Constantinescu, "Iubiti si cainii vagabonzi"? Iti recomand s-o asculti.

Cele trei citate mult preferate de mine despre caini sunt:
  1. "Cainele este singura fiinta de pe Pamant care isi iubeste stapanul mai mult decat pe el insusi." - Josh Billings
  2. "Daca in rai nu exista caini, atunci cand o sa mor vreau sa ajung unde sunt trimisi ei." - autor necunoscut
  3. "Daca iei un caine flamand si ii dai de mancare, nu te va musca, aceasta este cea mai importanta diferenta dintre un caine si un om." - Mark Twain
Pe final, il citez pe celebrul Dostoevsky: "Iubeste animalele: Dumnezeu le-a dat gandire rudimentara si bucurie netulburata. Nu le deranja bucuria, nu le hartui, nu le priva de fericirea lor, nu lucra impotriva intentiei lui Dumnezeu. Omule, nu te mandri cu superioritatea fata de animale; ele nu au pacat, dar tu, cu maretia ta, pangaresti pamantul prin existenta ta si iti lasi urmele prostiei dupa tine - aceasta, e adevarata pentru aproape fiecare dintre noi!".

Animalele noastre de companie sunt fiintele fara de care viata noastra ar fi chiar foarte seaca si chiar daca nu putem tine vreunul nu avem dreptul sa ne comportam urat cu ele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu